Ä°stanbul’un Fatih’ ilçesinde, her adımda tarihi eserlere yapılan hoyratlıklar karÅımıza çıkıyor. Bazen tarihi bir camiye takılan plastik pencereler görüntü kirliliÄi yaratırken, bazen de 500 yıllık çeÅme bir kafe içine alınabiliyor. Kimisi sadaka taÅını küllük yaparken, Eminönü ve civarındaki tarihi yerlerde ise klimalar, tarihi eserlere asılan ürünler, kablolar yüzlerce yıllık tarihin ruhunu bozabiliyor. Tarihi eserlere yönelik hoyratlıÄın son adresi Kanuni Sultan Süleyman döneminde BostancıbaÅı Ali AÄa tarafından yaptırılan, 466 yıllık tarihi çeÅme oldu. 1558 yılında yaptırılan tarihi çeÅme, siyah ve turuncu renge boyanarak bir kafenin dekor alanı olarak kullanılmaya baÅlandı.Â
SESÄ°MÄ° DUYAN OLMADI
Tarihi çeÅmeye yönelik hoyratlıÄı gözler önüne seren Arkeolog Ãmer Faruk YavaÅçay ise ortay çıkan manzaranın yürekleri burktuÄunu belirterek Åunları söyledi: “ÃeÅmenin boyalar ile orijinal yapısını bozulmuÅ durumda. VatandaÅlarda tarih bilinci oluÅması gerekir. Bu çeÅmeyi 2 yıl önce fark ettim. O zamanlar sokaktaydı ve yarısı betona gömülmüŠhaldeydi. O dönem paylaÅımlar yaptım fakat sesimi duyuramadım. Son gördüÄümde ise çeÅmenin boyandıÄını ve bir kafenin içine alındıÄını üzülerek gördüm. Eserin özgün yapısını bozan uygulamaların dikkat çekmemesi için ön kısmına masa ve sandalye de konulmuÅ. ÃeÅmenin olduÄu alan külliye olarak inÅa edilse de Åimdilerde Kadırga’da sahipsiz bir Åekilde durması acıklı.”
“Bu çeÅmenin tarihi olduÄunu bilen kiÅi bile zor anlar, kafeye oturduÄunuzda dekordan farksız. Bu aslında BostancıbaÅı Ali AÄa Camisi’nin içindeki bir çeÅmeymiÅ fakat yıllar içinde camiden ayrılıyor, araya farklı yapılar giriyor.”
PLASTÄ°K PENCERE TAKILMIÅÂ
Tarihi eserlere yönelik hoyratlıÄın kurbanı olan bir diÄer eser, Fatih’in ÃarÅamba semtinde bulunan 439 yıllık Mehmet AÄa Camisi. Esere plastik pencere takıldıÄı ve külliyesi hamamının harabeye dönüÅtüÄü eserin son durumu hakkında da bilgi veren YavaÅçay, “Okullarda tarihi eserlerle ilgili dersler verilmeli, dünyanın herhangi bir yerinde 500 yıllık camiye pvc pencere takıldıÄını göremezsiniz. Cami ile birlikte yapılan hamamın da yerin altında kalmıŠdurumda. Sadaka taÅları da ne yazık ki betona gömüldü” bilgisini verdi.
SADAKA TAÅLARI KÃLLÃK OLDU
Ä°stanbul’daki tarihi eserlere yönelik hoyratlıÄı deÄerlendiren Mimar Hatice Karakaya ise tarihi eserlerin kentin yüzü olduÄunu ve sahip çıkılması gerektiÄine dikkat çekerken Åöyle konuÅtu: “Sadaka taÅlarının, günümüzde yol geniÅletmeleri, park ve bahçe yapımı ya da kaldırım çalıÅmaları esnasında kaybolup gittiÄi biliniyor. Sadaka taÅları, günümüzde kül tablası olarak kullanılıyor. Sadaka taÅının yardıma ihtiyacı olanın elini uzatarak alması için yapılan oyuk da çöp ve sigara izmaritlerinden görülmüyor.” Â
YOK OLMA TEHDÄ°DÄ°
Adnan Demir (Tarihsel Ãevre ve Yapı Korumacıları DerneÄi BaÅkanı)
“Tarihi bir duvarda plastik bir pencere açılabiliyor, ısıtma kaynaklı yerden borular geçirilebiliyor ya da aydınlatma amaçlı tarihi bir mekanın tavanı delinebiliyor. Bu tür uygulamaların öçnüne geçilmesi gerekiyor. Ä°stanbul’un binlerce yıllık eÅsiz tarihi yapıları bilinçsiz vatandaÅlar nedeniyle zarar görürken, yok olma tehlikesi altında bulunuyor” dedi.
[email protected]
Kaynak: Web Ãzel